Как правилно да приемаме критика

Как правилно да приемаме критика

Съавторът на поредицата „Пилешка супа за душата”, Джак Канфийлд е експер по личностна мотивация.
На своите лекции Канфийлд засяга различни теми. На една такава лекция той демонстрира на присъстващите как реагират на критика и как трябва да се справят с нея.

За да демонстрира реакцията, Канфийлд се приближава до един участничка в семинара и ѝ казва: „Изнасял съм много семинари и лекции, но за първи път виждам толкова глупав човек сред присъстващите.”

Момичето е шокирано и се разстройва, което е напълно нормална реакция. Експертът я успокоява, че това е само упражнение, след това ѝ казва „Изнасял съм много лекции и за пръв път виждам момиче със зелена коса.”

Този път тя се засмяла, а Канфийлд я попитал защо се смее. „Защото косата ми не е зелена.”, отговаря тя.  „А, защо се засегнахте от първия ми коментар?”, усмихва се той.

Този експеримент показва, че обидите и критиката ни засягат само, когато ни е самите се възприемаме негативно. За да не стигат до нас такива критики, трябва да мислим за себе си като умни, красиви и добри хора. Ако се възприемаме така, то ще можем да гледаме на света с усмивка и няма да допускаме дребните неща до ума си.

Хората често откриват критика, отправена към тях, дори когато нея я няма. Така, че следващия път, когато получите такава критика се запитайте „Имам ли наистина зелена коса?”. Използвайте всяка критика като градивна, надграждайте себе си всеки ден и съумявайте да използвате силите си, за да се развивате.