Как да се справим със стреса

Как да се справим със стреса

Тревогата и стресът са неизменна част от ежедневието. Но в някои случаи нивата на тревожност и стрес са толкова високи, че тялото и психиката не могат да издържат.
Стресът намалява в пъти продуктивността в деня ни и силно влияе на здравето. Точно това е причината да се намираме в порочен кръг – стресираме се, защото не можем да свършим нещо, което води до намаляване на продуктивността за другите ни задачи, което от своя страна, води до още повече стрес.

Важно е да можем да преценяваме кога един проблем е наистина проблем и как да се справяме със стреса, на който сме подложени.
Предлагаме Ви 3 лесни стъпки, чрез които значително ще успокоите ума си и ще подобрите продуктивността и физическото си здраве.

Проблем ли е?
Понякога сме склонни да „правим от мухата слон”. Малките проблеми често се взимат за критични ситуации, от които няма изход. Преди да позволите на ума си да се стресира, помислете дали наистина си заслужава да се тревожите. Премислете добре ситуацията и търсете решение. За да намерите такова, трябва да погледнете на проблема от страни и да прецените добре размера му.

Споделете
Да поискате съвет не е срамно. Споделете това, което Ви тревожи с близките си и заедно с тях помислете как да подобрите нещата. Понякога споделянето може да донесе голямо облекчение и да стигнете до решение, което е било под носа Ви.

Успокойте се
Ако нещата наистина са зле и нямате влияние над тях, просто ги оставете, както са. Ако не можете да промените нещо, защо се тревожите за него? Понякога това е трудно, но колкото повече мислите за проблем, който няма решение, толкова повече ще разболявате тялото и ума си.