Защо се страхуваме от петък 13-ти?

Защо се страхуваме от петък 13-ти?

Суеверни ли сте? Значи със сигурност сте отчели, че днес е петък 13-ти. Много хора се чувстват неспокойни на този ден, дори и да не са суеверни и това вероятно се дължи на факта, че точно това съчетание е изключително обсъждано.

В много страни хората обръщат внимание на това съчетание от ден от седмицата и число и смятат, че всички беди, които им се случват през този ден се дължат на това. Не малко хора се затварят у дома на този ден, не вдигат телефона, не излизат и не отварят вратата. Просто изчакват деня да премине.

За този страх, всъщност има и наименование – „параскевидекатриафобиа“, което преведено от гръцки значи именно това – „страх от петък 13-ти“.

Корените на този страх са много дълбоки. Много експерти смятат, че Адам и Ева са изяли забранения плод именно в петък, дата 13-та. Един от първите текстове, които отразяват фаталното съчетание е дело на гръцкия поет Хезоид. Текстът е написан през 700 г. пр. Хр. и няколко пъти. В него, се споменава, че 13 е нещастно число.

Друго поверие е свързано с митологията на северните страни. Според тяхната легенда, 12 богове се събирали да пируват във Валхала, а 13-ят бог – богът на разрушението Локи, не бил поканен. След като се появява на събирането, той подмамва слепия бог на тъмнината – Ход, да убие бога на радостта – Балдур. Така Земята потъва в мрак, студ и тъга.

Макар и много хора да отричат това суеверие се оказва, че много небостъргачи и хотели нямат 13 етаж, както и 13 стая. Във Флоренция нито една улица не е номерирана с числото 13. В Индиана пък, всички собственици на черни котки, трябва да пускат домашните си любимци на разходка със звънче на нашийника ако денят е петък 13-ти.

Числото 13 се появява и в имената на някои от най-известните серийни убийци. Имената на  Джак Изкормвача, Джон Уейн Гейси, Хнри Лий Лукас и други са съставени от 13 букви.

Всъщност едно реално събитие носи на този ден лоша слава.
На 13 отомври през 1307г. френският крал Филип 4-ти и папа Климент 5-ти, нареждат да бъдат арестувани Жак дьо Моле, който е магистър на Ордена на темплиерите и заедно с него още хиляди рицари. Те били измъчвани и след като дали признания, били изгорени на клада.

В края на 18-ти век властите на Великобритания построили кораб, който се казвал“Петък“. Сторили го, защото страхът от петък 13-ти бил огромен и трябвало да се докаже абсурдността. Строителството на кораба започнало в петък 13-ти и по вода бил пуснат също в петък 13-ти. Оттогава няма информация за този кораб.

Смята се, че именно на този ден 12 вещици си правят сбирка, на която извършват ритуали. Кой е 13-ят гост? Сатаната, разбира се.