Яжте люти чушки, за да живеете по-дълго

Яжте люти чушки, за да живеете по-дълго

Медицинския колеж „Ларнър“ към университета във Върмонт е направил интересно откритие. След редица изследвания е станало ясно, че хората, които консумират червени люти чушки живеят по-дълго. Смъртността при хора, които обичат да похапват пикантна храна е с 13% по-малка, в сравнение със смъртността на хора, които не обичат люто.

От изследването става ясно, че най-голям ефект се постига при хората, страдащи от сърдечни заболявания. Отдавна се смята, че лютите чушки са полезни за здравето, но въпреки това теорията за връзката между смъртността и чушките е изследвана само веднъж – в Китай през 2015г.

Над 16 000 американци са участвали в изследването на „Ларнър“ за период на 23 години. Това проучване е установило и друг интересен факт – люти чушки консумират най-вече мъже, които пушат и пият, а в основното им меню влизат най-вече месо и зеленчуци.
Любителите на люти чушки обикновено имат по-нисък холестерол.

Все още не е установено как лютите чушки действат така, че да предотвратяват смъртността. Според една теория, един от рецепторите, който възприема пикантните вкусове, е отговорен за този ефект.

Капсиацинът в лютите чушки влияе положително на клетките и молекулите, предпазва организма от наднормено тегло, коригира кръвното налягане, бори се с вирусите и има антимикробно действие.