Кивито се грижи за цялостното ни здравословно състояние

Кивито се грижи за цялостното ни здравословно състояние

Кивито е вкусен и свеж плод, а освен това спомага за преодоляването на депресивни състояния и умора. Това е откритие на база проучване, в което са взели участие 54 здрави мъже. Те са били помолени да консумират по две кивита на ден и след известно време разказали какви промени настъпили в здравословното им състояние.

Кивито съдържа витамин C и то в количества, достатъчни да покрият ежедневните нужди на организма. Този витамин е единственият, който не може да причини хипервитаминоза и активира ензими, които повишават метаболизма и енергията. Витамин C се бори със стреса и стареенето, спомага за бързото зарастване на раните и усвояването на желязо от организма.
В две кивита се съдържат около 230% от дневния прием на Витамин C или 2 пъти повече от един портокал.

Човек вдишва около 20 000 пъти на ден, а това е голямо натоварване за дихателната система. Кивито облекчава дихателните органи, чрез полезните си вещества. Ако приемате около 7 порции киви на седмица ще кашляте много по-малко и ще имате по-спокойно дишане.

Лутеинът в кивито спомага за подобряване на зрението. Някои изследвания твърдят, че този витамин може да предотврати загубата на зрение с възрастта. За съжаление организмът ни не произвежда лутеин, но пък кивито е добър източник.

Кивито не съдържа мазнини и има много фибри, всъщност 2 пъти повече фибри, отколкото в която и да е житна култура. Кивито е много подходящ плод за хората, страдащи от кръвна захар, заради малкият си гликемичен индекс.

Освен всички изброени свойства до сега, кивито регулира холестерола, грижи се за храносмилането и за сърцето.