Три български филма на конкурса „София филм фест”

Три български филма на конкурса „София филм фест”


За пръв път „София филм фест” ще приветства три филма, създадени от български автори и финансирани в България. „И после светлина”, „Христо” и „Безбог” ще бъдат трите заглавия, които ще представят България на фестивала.

„И после светлина” е по дело на Константин Божанов. Световната му премиера след няколко дни, в основната програма на кинофестивала Ротердам (провежда се от 25 януари до 5 февруари 2017г.). Историята е за 16-годишния Павел, който много силно желае да учи при своя идол – френския художник Арно. Главната роля е поверена на младата звезда от Ирландия – Бари Кьоеган. Актьорският състав е разнообразно и включва и българско участие.

Христо” е дебютът на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Филмът беше представен за пръв път на 34-я фестивал „Златна роза” и получи награда за игрален дебют и най-добра мъжка роля на Димитър Николов.
Христо е бездомен, но прави всичко, за да живее нормално. Той има принципи, а цената за „нормалния живот” може да се окаже твърде висока.

Безбог” на Ралица Петрова е отличен с наградата „Златен леопард” в Локарно. Печели още две награди в Сараево, както и „Златна роза”. Историята е за медицинска сестра, която е въвлечена в измама с фалшиви самоличности.
„Светът – или този в България – се дави в мизантропия, корупция и депресия. Любов няма, макар, че хората понякога я търсят.”, казва Ралица. Това е посланието на филма.

Трите филма ще се борят заедно с останалите участници в "София филм фест" за отличието от 7000 евро.