4 неща, които научаваме докато спим

4 неща, които научаваме докато спим

Човешкия мозък работи постоянно. Дори докато си почиваме или спим, този орган работи и макар да сме сигурни, че точно в тази минута не си мислим за нищо, това не е съвсем така. Знаете ли, че е възможно да научите някои неща или да усъвършенствате някои умения докато спите и единственото, което е нужно е звукът.

Ето какви нови знания може да получите, докато сънувате.

1. Мястото на загубен предмет
Къде оставихте дистанционното? Ако нямате идея – дремнете. Едно проучване проведено сред 60 човека е отговорно за откритието на този факт. Всеки от участниците е поставил виртуален предмет на избрано от тях място. Когато поставяли предмета, хората чувли специфична мелодия. След това всички легнали да дремнат. След дрямката повечето от хората забравили къде са оставили предмета, затова легнали да спят още веднъж. Този път няколко пъти чули звукът, който са чули и докато са оставяли предмета. След като се събудили, вички знаели къде са оставили това, което търсят.

2. Спомени
Мозъкът ни има система, която отделя важните спомени от тези, с които можем да се разделим. Важните спомени се изпращат директно в дългосрочната памен, а по-малко важните се заменят с нови.  Учените са открили как да хакнем мозъка си, за да помни това, което искаме. Група доброволци участвали в изследване, в което трябвало да поставят иконка някъде на екрана на компютъра. При всяко поставяне на иконката, те са чували някакъв звук, който се свързвал пряко с иконката. След това участниците са помолени да дремнат. Когато специфичните звуци били пуснати по време на дрямката, участниците успели да извикат спомена, макар че той е незначителен.

3. Чужд език
Ако сте решили да научите нов език, но нямате кой знае колко време, набавете си запис на обучение и си го пуснете, докато спите. В едно скорошно проучване, учените наблюдавали група, която започнала да учи холандски. Те изучавали прости глаголи и след това били помолени да поспят. На малка част от групата бил пуснат запис с дадените глаголи и след това всички били изпитани. Тези, които чули записа насън се справили много по-добре.

4. Музика
Изследователи, показали на една група хора как да свирят на китара. Мелодията била елементарна, а техниката – взаимствана от видео игра.
На една група от участниците била пусната мелодията, която учили насън, а на другата група – не. След като били помолени отново да я изсвирят, тези които чули мелодията насън, се справили, а другите – не.

Мозъкът преминава в различни състояния при различните фази на съня. Учените смятат, че колкото повече време мозъкът прекарва във фазата на бавни мозъчни вълни, толкова повече ще се тренира паметта ни. В тази фаза, част от краткосрочните ни спомени отиват в дългосрочната памет.