10 начина да получите това, което искате

10 начина да получите това, което искате

Чудили ли сте се как може да влияете на хората около вас, така че да печелите тяхното благоговение и приятелство. Подготвили сме ви няколко психологически трика, с които може да повлияете на хората от обкръжението си, разбира се по мил и любвеобилен начин, чрез който никой няма да се почувства обиден или използван.

1. Име

Според много психолози и бизнесмени, използването на името на даден човек в разговор, го кара да се чувства по-значим и благоразположен към събеседника си. Ако човекът, с който комуникирате притежава титла или звание – използвайте и него.

2. Услуги

И не, нямаме предвид вие да правите услуга – поискайте услуга. Според „древна“ легенда, Бенджамин Франклин използвал този трик с човек, който изобщо не го харесвал. Франклин поискал много рядка книга от човека, и когато я получил, благодарил искрено. От тогава те станали близки приятели. Звучи странно, но ако някой ви направи услуга, подсъзнателно ще осъзнае, че я заслужавате и той ви харесва.

3.Огледало

Не казваме да станете сянка на конкретния човек, но мимикрията понякога помага в ситуации, когато искате някой да ви хареса. Според учените имитираният човек е по-склонен да помогне на човека, който го имитира. Друго интересно откритие е, че хората, които биват имитирани, се държат по-мило и дружелюбно към всички. Това се дължи на факта, че когато човек бива копиран, той се чувства по-значим и стойностен.

4. Ласкателство

Добре позната техника, която обаче е нож с две остриета. Тук трябва да внимавате дали комплиментът ви ще бъде приет, като искрен, ако отсрещният човек приеме комплимента ви като фалшив, това само ще влоши отношенията ви.

5. Кимане

Учените открили, че когато хората кимат са по-склонни да приемат това, което предизвиква кимането им. В природата на човека е заложено да е имитатор и когато някой кима продължително пред погледа ви и вие започвате да го правите. По тази логика, ако говорите с някой, от когото ще искате услуга и кимате често, той също ще започне да го прави и ще приеме по-лесно да изпълни услугата, за която го молите.

6. Поискай нещо абсурдно

Този трик работи на принципа на обратната психология. Поискайте от човека нещо много голямо и дори абсурдно, което той със сигурност ще откаже. След това поискайте това, което сте искали в действителност. Той ще се чувства зле, че ви е отказал първият път и Voila!

7. Използвай умората

Когато човек е уморен, той е по-склонен да приема различни неща и е по-малко скептичен към предложения. Малко долен трик, но пък ефективен.

8. Повтаряй

Най-ефективният начин да влияеш на хората, около себе си е да им покажеш, че наистина ги разбираш и си съпричастен с тях и проблемите им. Най-лесният начин да постигнете заинтересованост е да повтаряте думите на човека срещу вас, като ги перифразирате.

9. Започнете с нещо малко

Поискайте малка услуга, която няма причина да ви откажат. След това може да поискате по-голямата, истинска услуга. Тази теория е доказана от учени, които поискали от група хора да изкажат подкрепа към опазването на горите. Тези които се съгласили да се съгласили да изкажат подкрепа, в последствие се съгласили и да дарят средства за каузата.

10. Мълчете

Не винаги е нужно да поправяте хората и да оповестявате грешките им на висок глас. По-добре запазете мълчание и изчакайте човека срещу вас да изкаже цялата си мисъл. След това по позитивен начин изкажете позицията си, но без да натрапвате това, което е сбъркал. Наблегнете на това, с което вие сте съгласни.