Пристрастени ли сте към смартфона си

Пристрастени ли сте към смартфона си

Много от нас не могат да си представят живота си без смартфона си. Факт е, че това е много удобно и полезно устройство, което прави ежедневието нимного по-лесно. Успешно замества компютъра и лаптопа, а компаниите производители непрестанно работят, за да добавят още нови и интересни функции.

Въпросът е как да избегнем пристрастяването към смартфона. Медийният педагог Андреас Паули е на мнение, че броят часове, прекарани с телефона не е критерии, който може да определи пристрастеността ни. Паули обяснява, че пристрастяването преминава през няколко етапа:

1. Интерес – когато пробваме някоя игра или приложение за пръв път.
2. Наслада – когато човек започва да изпитва удоволствие да използва медиите.
3. Навик – момент, в който хващаме телефона си просто, защото сме свикнали.
4. Злоупотреба – това е критичен момент и ако бъде прехвърлен значи пристрастяването е близо.
5. Зависимост – ако спрете да се срещате с приятели на живо и забравите хобитата си, със сигурност сте пристрастени към телефона си.

Андреас Паули работи в Център за превенция на медийната зависимост в Бон. „Ние подхождаме превантивно и се намесваме в леките фази на пристрастеност, за да не се стига до етапите, когато вече е късно. Постигаме резултати чрез консултации и групови срещи.”, споделя Паули. Общите мероприятия, които той организира са с цел да покаже на младежите, че истинският свят е отвън. „Net Piloten” е друга програма, която Андреас ръководи. Той обикаля училища и обяснява за рисковете и шансовете, които онлайн медиите предлагат.

Изследване на центъра за превенция показва, че много германски младежи прекарват три-четири часа в интернет. Социалните мрежи са най-често ползвани. Чрез тях младежите контактуват помежду си, слушат музика и играят игри.
„Потребността да бъдат онлайн понякога води до неадекватно поведение. Често чувам, че е нужно някой да бъде онлайн, за да види новата снимка на приятелката си, например. Или „Имам много почитатели, трябва да кача нещо в профила си.” Това не е нормално.”, казва Паули. Много младежи използват калъфи, които да им позволяват да ползват телефона си под душа. Зависимостта към телефона и социалните мрежи е същата като към алкохола и наркотиците и то от физиологична гледна точка – човек изпада в опиянение. Има специални клиники, които предлагат лечение на хора, които смятат, че не могат да се справят сами с тази пристрастеност.

Андреас Паули казва, че много повече хора започват да осъзнават вредата.
„Много работодатели искат да има часове офлайн на работното място. Това увеличава работоспособността.” Оказва се също, че синята премигваща светлина на смартфона пречи на здравословния и дълбок сън.

Хейли Хамилтън, професор от Institute for Mental Health Policy Research казва, че „честата употреба на електронни уреди и ползването на социалните медии е в пряка връзка с психическите проблеми на хората.”
Съветът на експертите е да се срещаме по-често с приятели, да ходим на различни места и да прекарваме колкото се може повече време с любимите си хора и то Offline.