Манипулациите, в които не знаете, че сте попаднали

Манипулациите, в които не знаете, че сте попаднали

Gaslighting е термин от психологията, взаимстван от филма „Светлината на газовата лампа” от 1944г. Историята на филма разказва за съпруг, който по всякакъв начин се стреми да накара своята съпруга да се съмнява в преценката си, като променя различни детайли от дома им, например, затъмнява газовите лампи.

„Затъмняване” е опасна манипулативна техника, чрез която манипулаторът се опитва да накара някого да се съмнява във възприята си и да смята, че полудява.
Всеки от нас може да стане обект на подобна манипулация, а най-лошото е, че осъзнаването на това, че сме манипулирани е много трудно.

Целият процес е много бавен именно с тази цел – жертвата да не осъзнае, че бива манипулирана. Ако забележите някое от следните неща, в поведението на някого, бъдете сигурни, че той Ви манипулира:

1. „Всички други лъжат”
Когато някой Ви каже, че всички около Вас лъжат (семейство, приятели, колеги, познати и дори медии), той има за цел да обърка Вашата реалност. Често вярваме на това изречение, защото рядко някой се усмелява да го каже и това автоматично го прави истина. Но това не е така. Това е част от „затъмнението”. Манипулаторът ще се опита да Ви накара да се обръщате към него все по-често, за да получите вярна информация, която той няма да Ви даде.

2. Ще настроят другите срещу Вас
Ако всички други във Вашето обкръжение поставят здравия Ви разум под въпрос, защото манипулаторът ги е накарал да смятат така, те никога няма да Ви повярват ако Вие споделите, че този човек използва насилие, наранява Ви или прави нещо нередно.

3. Объркват Ви, за Ви отслабят
Всички ние имаме чувство за стабилност, а то пречи на манипулатора да постигне целта си. За това той ще се опита да изкорени това чувство, за да Ви накарат да се чувствате несигурни. И тъй като хората инстинктивно търсят други хора или групи, които да им върнат това чувство, манипулаторът ще използва това и той сам ще се превърне в този човек.

4. „Браво”
Когато един човек, който обикновено Ви обижда и Ви кара да се чувствате сякаш нямате никаква стойност, Ви потупа по рамото и каже „Браво”, това Ви кара да смятате, че този човек не е толкова лош. Всъщност е! Този метод ще Ви държи уязвими и ще Ви накара да се съмнявате в преценката, която имате. Когато някой, който обикновено не го прави, Ви похвали, замислете за какво Ви хвали – дали не е в негов интерес.

5. Думите и действията не са еднакви
Думите нямат стойност, докато нещо не се случи. Гледайте какво даден човек или група прави, а не какво Ви казва.

6. Любовта е оръжие
И то не във вашите ръце. Манипулаторът ще използва всяка Ваша грешка, към нещо или някой, на когото държите, за да породят във Вас чувство за вина. Вината е чувство, което отслабва характера, а когато постоянно Ви натякват нещо, в един момент просто ще рухнете. Най-често манипулаторите използват децата, родителите или най-добрите Ви приятели, за да Ви накарат да се чувствате виновни към или заради тях.

7. Лъжи
Понякога се случва така, че някой Ви лъже и Вие знаете, че това е лъжа, но той продължава да държи на своето. Защо? Когато една лъжа е казана 100 пъти, тя става истина. В един момент няма да бъдете сигурни кое от всичко, което сте чули, от когото и да било е истина и кое – лъжа. Целта е отново несигурността Ви.

8. Отричат
Манипулаторът умее да държи високо вдигната главата си, докато лъже. Казал е нещо, което Ви е обидило и наранило, но той отрича да го е казал. Толкова ожесточено отрича, че започвате да се съмнявате в действителността. Наистина ли се е случило това или е плод на въображението? Колкото по-често това се случва, толкова по-бързо ще приемете действителност, която не е истинска.

9. Изтощение
„Затъмнението” се корени именно в това. Лъжат Ви за малки неща и то често, карат Ви да се чувствате незначителни, а после Ви прегръщат и успокояват. Дори най-силните хора понякога попадат в този водовъртеж. И често не разбираме, че изгаряме на бавен огън, докато не е станало много късно.

10. Обвинение
Ако често чувате, че причината за проблемите на манипулатора сте Вие и му вярвате, значи той е успял да постигне целта си. Проблемите с наркотици, алкохол, агресия, пари, поведение, на един човек по никакъв начин не са свързани с Вас. Но манипулаторът ще Ви накара да се защитавате.

Ако сте наясно с тези техники, шансът да попаднете в тази клопка е по-малък.