Ефикасни методи за спестяване на пари

Ефикасни методи за спестяване на пари

За някои от нас е изключително трудно да се спестяват пари. Ежедневните разходи се оказват повече, отколкото сме си ги сметнали, а често се случва да останем без пари няколко дни преди края на месеца.

Оказва се, че това как получаваме доходите си силно влияе на това как спестяваме парите си. Предлагаме Ви 3 лесни и ефикасни схеми, които са съобразени със системата Ви на доходи.

Седмична схема:
Подходяща е за: Хора, които много трудно спестяват и често остават без пари.

Ако сте решили, че искате да спестявате, предварително обмислете каква сума искате да заделите този месец. Останалата сума разделете на 4 равни части. Така ще имате бюджет за всяка седмица, но трябва да внимавате, за да не превишите лимита.

Процентна схема:
Подходяща е за: Хора, които имат твърди месечни доходи, но не могат да си позволят големи харчове.

Заделяйте 50% от заплатата си за важните харчове – сметки и храна, 20% - спестявайте, а останалите 30% отделяйте за неща, които не са толкова важни, но все пак трябва да имате бюджет за тях – нови дрехи, излизания и така нататък.

Базова схема:
Подходяща е за: Хора, които имат непостоянни месечни доходи.

Приверете каква ще е минималната сума, която ще получите за месеца, а след това изчислете какви средства ще са Ви необходими, за да покриете основните си харчове – сметки и храна. Опитайте се да покриете тази сума с минималната сума, която ще получите. Това, което Ви остане – спестете.