5 съвета за успешни преговори

5 съвета за успешни преговори

Преговорите са важна стъпка при подписването на дадена сделка. За успешния финал няма тайна, но има няколко правила, които биха довели до него.
Ако често преговаряте, независимо за какво, сами ще усетите кои тактики са печеливши и как трябва да подхождате.

Но ако тепърва прохождате в това, Ви предлагаме няколко съвета, които ще Ви бъдат полезни.

1. Преговаряйте с хора, които имат власт
Да обсъждате параметрите на дадена сделка с човек, който не може да подпише договора е абсолютна загуба на време. Настоявайте за преговори с човек, който може да приеме и да осъществи сделката.

2. Не назовавайте цената
Неписано правило е, че който назове цената първи – губи. Слушайте внимателно, за да разберете какво търси другата страна и така ще разберете очертанията на сделката.

3. Не сваляйте цената
Когато предложите оферта, дайте достатъчно време на ответната страна да реагира, не показвайте отчаяние и не сваляйте цената, преди да сте получили отговор.

4. Не приемайте веднага
Правилото е първата оферта да е по-ниска, отколкото може да бъде. Повечето хора отправят оферта, която е много далеч от това, което са готови да предложат. Затова не показвайте готовност да приемете, за да не загубите добрата възможност.

5. Търсете резултати
Всяка от страните трябва да излезе от сделката като победител. Ако една от страните е губеща, а другата печеливша, то това не е добра сделка и е много вероятно да не се сключи и да се доведе до трайно разваляне на взаимоотношенията между страните.