Успели хора споделят какво са научили през различните етапи от кариерата си

Успели хора споделят какво са научили през различните етапи от кариерата си

Издигането в кариерата е мечта на всеки и обикновено е строго специфично. Придобиването на умения и знания от всеки етап от кариерата е ключов момент по пътя към издигането. Ако влагате повече страст в това, което правите и постоянно имате нови идеи, това ще се отрази благоприятно на израстването Ви. Най-важното е да бъдете търпеливи, да се вслушвате в градивната критика и в съветите, които Ви дават колегите и шефа Ви.

Някои успешни хора споделят какво са научили във всеки етап от своето израстване и как са стигнали до по-високите постове.
 

Етап 1: Нова работа
Дженифър Делман е уеб редактор. На първата й работа на подобна позиция тя много се притеснявала от всеки проект, но една от по-старшите й колеги и дала полезен съвет – „Спокойно. В крайна сметка това е само презентация/публикация/мейл/разговор.”
До ден днешен Делман си повтаря тази фраза, когато е притеснена как ще се справи.
„Когато прохождаш в дадена област постоянно се притесняваш, че ако объркаш нещо, то ще съсипе кариерата ти. Това не е така.”, казва Делман.

Етап 2: Стаж
Стажантите постоянно се срещат с мениджъри и директори на компанията, в която стажуват. Това дава прекрасна възможност да вдигате ръка за всеки проект, който би бил по силите Ви. Това не само ще покаже на шефа Ви какви са способностите Ви, но и ще Ви научи на нови неща.
Разбира се, няма да Ви поверят много важна задача, защото все още няма да Ви имат достатъчно доверие.
Шерил Леви е започнала стаж в продуцентска компания още докато била в колеж. „Работех доброволно по време на заснемането на шоу от местен комедиен клуб. Научих много неща за продуцирането и то от първа ръка.”, казва Леви.

Етап 3: Ръководен пост
Ако за пръв път встъпвате в такава длъжност, ръководенето на екип ще Ви бъде, меко казано, трудно. Санам Ганчи е разбрал, че най-важното за този пост е да опознаете екипа. Конкретно – какво мотивира всеки един от членовете му.
„Някои хора искат предизвикателства пред себе си, други се нуждаят от тласък и признание, а трети имат нужда от подкрепа и помощ. Да разберете кои са мотивиращите фактори, помагат да стимулираш екипа да работи за общата цел.”, споделя Ганчи.

Етап 4: Мениджърски екип
Докато стигнете до този етап вече ще сте създали приятелства и може да се окаже, че сте над тях. Сюзан Шулц била млад главен редактор и й се наложило да избира между двама души, на които държи, да заемат топ позиция в списанието. Притеснявала се, че когото и да избере, ще развали отношенията си с другия и взела решение да прочете „на сляпо” тестовете за редактиране.
„Беше ми неприятно, но бях сигурна в решението, което взимам, защото то беше на база „кое е по-доброто”. Направих го за доброто на бизнеса.”, казва Сюзан.

Етап 5: Висш мениджмънт
Алис Съ е началник на пиар отдел в дигитална музикална компания. Тш е стигнала до важно заключение – „Винаги трябва да поемате инициативата да вървите нагоре. Най-големият мотиватор за себе си сте самите Вие. Ако искате да се заемете с повече проекти, споделете с шефа си. Съ е работила в интернет компания в Ню Йорк и е знаела, че иска да работи в чужбина. Не чакала мениджърът й да го предложи, а го попитала сама дали няма възможност да я прехвърлят в офис в Лондон и той дал положителен отговор.
„Това нямаше да стане ако не бях попитала сама. Не бива да се натрапвате, но и трябва да заявите желанията си.”, съветва Съ.