Яйцата са важен източник на полезни вещества

Яйцата са важен източник на полезни вещества

Яйцата са източници на протеини и съдържат всички аминокиселини, от които се нуждае организмът ни. Това ги превръща в една от най-полезните храни, които трябва да консумираме. Те са много хранителни и ни засищат за много по-дълго време от хляба и всички зърнени култури.

Яйцата са много евтин продукт, в сравнение с другите богати на протеини храни като червеното месо, например. Именно по тази причина те са често предпочитани при диети. Много проучвания показват, че хората, които консумират яйца сутрин много по-бързо губят килограми.

Освен всички други плюсове на тази храна, се оказва, че тя спомага и за развиването на паметта и мозъка. Съставката холин, съдържаща се в яйцата, действа благоприятно на паметта и концентрацията. Зрението също се влияе добре от консумацията на яйца.

Освен протеините, в яйцата се съдържат и много витамини – В12, В5, В2, А и селен. Желязото, магнезият и цинкът, които са много важни за организма, също се съдържат в жълтъка. Консумацията на 3 яйца на ден намалява инсулиновата резистентност и рискът от сърдечносъдови заболявания.